תמ"א והתחדשות עירונית
כמעט בכל שכונה בישראל ניתן למצוא פרוייקט בינוי בהתחדשות עירונית.
בין אם מדובר בתמ"א 38, פרוייקט פינוי-בינוי, בניה מתחדשת, תהליך עירוני, לאומי או יזמי - בכולם מדובר בסופו של יום בתהליכים שבהם שכנים ודיירים בבניינים ישנים מוצאים עצמם בשלבים שונים של תהליכים ארוכים של בינוי ביתם מחדש.
מן הידועות שפרוייקטים אלה הינם פרוייקטים הנמשכים זמן רב, ולא אחת אני פוגש בדיירים המספרים לי כי הפרויקט שלהם יצא לדרך לפני עשור, ועדיין לא קרה דבר, ומוזר ככל שישמע, אין להם אפילו מושג מתי ואם בכלל הפרויקט יצא לפועל.
תפקיד המגשר בתחום ההתחדשות העירונית מגוון, אבל הוא נאמן למשמעות הבסיסית ביותר בגישור - היכולת לסייע לצדדים, כמתבונן מהצד שאינו חלק מהתהליך, להגיע להסכמות שיבטיחו לכל אחד מבעלי הדירות שקט נפשי, ולכל הדיירים בפרוייקט עתיד קרוב ורחוק של שכנות משותפת טובה ומותאמת לצרכי הדיירים, הבניין והשכונה.
תפקיד המגשר ללוות את הדיירים בשלבים השונים של התהליך, לבנות וליישם מנגנונים של דיונים וקבלת החלטות, לסייע להם לנהל את התהליך מול הגופים השונים ( עו"ד, שמאי, יזם, קבלן, רשות מקומית, מנהלות, מח' הנדסה, אדריכל ויועצים נוספים ) לאורך חיי הפרוייקט, שמתחיל עם שלב הרעיון על הנייר, ומסתיים לעיתים שנים רבות אחר כך כאשר הבנייה הסתיימה ונדרש לתפעל ולדאוג לאחזקה השוטפת של הבניין.
לאורך התהליך, תפקיד המגשר, בין היתר, לגשר על הפער בין חוסר הוודאות שבתחילת הפרוייקט, כאשר לוח הזמנים והדירה העתידית עדיין בגדר חלום רחוק, ונדרשת לפעמים עשייה ייחודית מול דיירים המתקשים לקבל החלטה בנוגע לפרוייקט, שנתקלים בקשיים בתהליך מסיבות שונות, ונדרשת התייחסות מיוחדת להקשבה, למציאת פתרונות יצירתיים ולמציאת המכנה המשותף של כלל הדיירים, שיאפשר את התקדמות הפרוייקט.
לעיתים המגשר ילווה את הדיירים ואת נציגות הדיירים ( הגוף הנבחר לטובת קבלת ההחלטות וייצוג כלל הדיירים ) למשך תקופה ארוכה, ולעיתים רק בשלבים הראשונים של הפרוייקט, בתלות באופיו, בכמות הדיירים ובמשך תהליך ההתחדשות העירונית.
אם גם אתם עומדים רגע לפני תהליך פינוי-בינוי, תמ"א וכו', מומלץ להקדיש שעה קלה ולעבור על החוקים והתקנות העדכניים, ולבדוק את אתרי האינטרנט של מנהלת ההתחדשות בעיר או באזור בו עתיד להיות הפרויייקט, ותוכלו למצוא בו נתונים רבים שיסייעו בידכם להבין את המונחים המקצועיים ולפשט את התהליך עבורכם ועבור שאר הדיירים.
גם אם כולנו מכירים חלק מהמונחים, קריאה קצרה תאפשר לכם לדעת מה באמת המשמעות של חתימה על מסמך ראשוני, מהו דייר סרבן, ומה המשמעות של תב"ע, היתר בנייה ומרקם חיים עירוני מתחדש.
בחרתי ללמוד את התחום מעו"ד ומגשר רונן חרותי, ראש תחום ההתחדשות העירונית בביה"ס להכשרות "גומא גבים" ומי שליווה עשרות פרוייקטים בהתחדשות עירונית בפריסה ארצית בשנים האחרונות . בדרכו, רונן פתח לי צוהר לעולם זה, המשלב כלים רבים קלאסיים של גישור ובניית הסכמות, ומפגש בלתי אמצעי עם מגושרים-דיירים, מכל רחבי ישראל ומכל גווני הקשת החברתית הישראלית.
אם גם אתם עומדים לפני פרוייקט פינוי-בינוי, או נמצאים באמצע תמ"א ויש להם מחלוקות או סימני שאלה - התייעצו איתי ואשמח לשרטט יחד אתכם את הבסיס החשוב ביותר לבית מאושר: "טוב שכן קרוב מאח רחוק", ספר משלי, פרק כ"ז, פסוק י'.
שיחת ייעוץ כמובן שאינה כרוכה בתשלום, ואתם מוזמנים להתייעץ איתי בכל שאלה בנושאים אלה בטלפון 054-3090063