איך נתכונן להליך גישור
אין זה משנה אם זוהי פגישת הגישור הראשונה שלכם או שכבר לקחתם חלק בהליך גישור בעבר, היות וכל גישור שונה במעט מאחר.
אנסה להסביר בכמה מילים מהו ההליך, וכיצד אפשר ורצוי להתכונן אליו.
הליך הגישור הוא למעשה שיחה משותפת סביב שולחן אחד, המנוהלת על ידי המגשר.ים, וכמו כל תהליך, יש לו מספר שלבים.
ראשית, המגשרים יפתחו ויבהירו לצדדים מהם עקרונות הגישור, כיצד תתנהל השיחה ומה שלביה.
בתום שלב זה הצדדים והמגשרים יחתמו על הסכם קצר המאגד את העקרונות שהציגו המגשרים ונועדו לשמור על סודיות, שיח מכבד, התנהלות ההליך וכיו"ב.
ההליך ייפתח על פי רוב בהאזנה לצדדים, בזה אחר זה, ולאחר מכן, במידת הצורך, תקנות הגישור מאפשרות למגשר.ים לשוחח עם הצדדים ביחד ובנפרד, (בשונה מבית המשפט), ולסייע בידם להגיע להסכמות תוך ניהול שיח, דיון ומשא ומתן חופשי.
בתביעה קטנה, לרוב, משך הליך הגישור הוא בין שעה וחצי לשעתיים, וכמובן שניתן להגיע להסכמות מהר יותר, כאשר ברובם המכריע של התיקים, וכמעט ללא יוצא מן הכלל, הגישור מסתיים בסוף פרק זמן זה ומתקבלות החלטות.
פרט לפגישות הנפרדות, למגשרים כלים נוספים, ביניהם האפשרות לשקף לצדדים את חוות דעתם המקצועית על התיק, ולהציע בפניהם הצעות ליישוב המחלוקת, במידה והצדדים מבקשים זאת.
הליך הגישור מנוהל ומנווט על ידי המגשר.ים, בסבלנות, בהקשבה ובאורך רוח, ואין תפקידם של המגשרים להכריע, אלא לסייע לצדדים ליישב את המחלוקת מחוץ לכותלי בית המשפט בכלים גישוריים.
כמה דגשים חשובים לקראת הליך הגישור:
1. הליך הגישור הוא רצוני, ועל כן - בואו אליו ברצון טוב, מתוך כוונה ליישב את המחלוקת, לשתף ולהקשיב.
הגיעו בשעה שנקבעה ופנו לכם את הזמן הנדרש כדי שתוכלו להגיע להחלטות בצורה טובה ויעילה, מבלי שתהיו בלחץ זמן. אנו לא מקבלים בגישור החלטות תחת לחץ או כפייה בשום מקרה.
2. הליך הגישור חסוי מפני בית המשפט - ועל כן ניתן לשתף בו את המגשרים ולהתייעץ עימם מבלי לחשוש, כאשר המגשרים לא יציגו נתונים שייחשפו אליהם בפני בית המשפט, ולא יעידו בפניו על תוכן הליך הגישור.
3. לעיתים, יחלוף זמן רב בין המקרה שבגינו מתנהל הגישור ועד למועד הגישור. על כן, קראו לפני הגישור את כתבי הטענות, מה הגשתם, מה ענו לכם, ואם יש עוד חומרים חשובים בתיק, כולל כאלה שלא הגשתם - לגישור ניתן להביא את כולם, ולהתייחס לכולם. אפשר להביא עמכם סרטונים, תמונות והקלטות, ובמידת הצורך לעשות בהם שימוש.
כלל החומרים בתביעה קטנה מופיעים באתר "נט המשפט". אין חובה להביא את המסמכים אתכם מודפסים, וכמובן שאפשר להביא אתכם את הכל בקבצים דיגיטליים.
4. אפשר להגיע לגישור בלוויית בן משפחה, חבר וכו' המסייעים לכם. הקפידו לעדכן את המגשר.ים על כל מראש בכדי שיוכלו לארגן את חדר הגישור בהתאם.
5. באם אתם מבקשים התאמות כלשהן מבחינה אישית, ככל וישנן כאלה, עדכנו את המגשר.ים מראש בכדי שהם יוכלו לארגן את חדר הגישור בהתאם.
6. זכרו להביא אתכם תעודה מזהה, משקפי קריאה וכל ציוד אישי שאתם נדרשים לו, בכדי לאפשר את קיום הליך הגישור במיטבו.
7. במידה והגישור במקוון, באמצעות אפליקציית זום או דומה, ודאו כי יש לכם מחשב המחובר לרשת האינטרנט בצורה טובה ורציפה, כי הסביבה מוארת, שקטה ומאפשרת לדבר ולהקשיב בצורה טובה.
הכינו לידכם כלי כתיבה בכדי שתוכלו לרשום נושאים להתייחסות במידה ותרצו, וחיבור חשמל לטובת טעינת המחשב והטלפון הנייד, שיהיה גיבוי או יאפשר לתקשורת במידת הצורך עם המגשר.ים. אין חובה כי תהיה לידכם מדפסת, אך ככל האפשר, כדאי.
הליך הגישור הוא שלב נוסף, עוד לפני הדיון בבית המשפט, במחלוקת בין צדדים.
אנו מודעים לכך כי מחלוקת שכזו מעוררת רגשות עזים לפעמים, וטבעי שישנה התרגשות לקראת הליך הגישור.
המגשר.ים בתיקי התביעות הקטנות הוסמכו לטובת כך, ועברו סינון של יחידת הגישור בהנהלת בתי המשפט, וככאלה, הם מודעים לחשיבות ההליך, לאופן ניהולו בצורה הוגנת, שיויונית וראויה, תוך שמטרתם, כאמור, היא לסייע לצדדים להגיע להסכמות, ולא להחליט במקומם.
זכרו כי בכל שלב בתהליך ניתן לשאול כל שאלה שהיא, לבקש הבהרות מהמגשרים ולוודא כי הגעתם להסכמות בגמירות דעת מלאה ולאחר שאתם שלמים לחלוטין עם ההחלטות וההסכמות אליהם הגעתם עם הצד השני.
בהליכי גישור מורכבים יותר, בתיקים אזרחיים הכוללים ייצוג משפטי, בתיקי משפחה וכו', ההכנה שונה במעט, אך העקרונות דומים,
ובעיקר העיקרון המכונן בהליך גישור, והוא שכדאי מאד להגיע להליך הגישור כאשר אתם נינוחים, בלב פתוח ובנפש חפצה, ולקחת חלק פעיל בהליך הגישורי מתוך כוונה אמיתית ליישב את המחלוקת.
ואם יש לכם מחלוקת ותרצו ליישב אותה מחוץ לכתלי בית המשפט, פשוט חייגו ואשמח לסייע לכם, 054-3090063.
בהצלחה !!